karate - gerincvédelem

A többi sporthoz hasonlóan a karatéban is sok olyan mozdulat van, amelyek helytelen kivitelezés mellett ártanak az izmoknak és az ízületeknek. Amikor több mint 20 éve elkezdtem karatézni, még alig voltak erre vonatkozó ismeretek. Most viszont már vannak, én pedig szeretnék mindent megtenni annak érdekében, hogy a tanítványaim egészségesek maradjanak, és gerincbarát módon sportoljanak.

Átalakítottam a bemelegítés során használt erősítő- és nyújtó gyakorlatokat és elkezdtem jobban odafigyelni a gyerekek tartására. Figyelem, ki az, aki esetleg „felemásan” dolgozik, aki helytelenül tartja magát vagy esetleg egy-egy mozdulatot nem tud megcsinálni a már beszűkült mozgástartomány miatt. Márpedig egy-egy tartáshiba és a helytelen mozgásminta olyan, mint egy megpecsételt jóslat: előre jelzi, milyen egészségügyi problémák várhatók 10-20-30 év múlva. És bár addig talán kitart a tünetmentesség, egyszerűbb megelőzni a bajt.

A problémák egy része orvosolható pusztán a folyamatos javítással és a különféle prevenciós gyakorlatokkal, ám bizonyos esetekben mindenképp szükség van külső segítségre. Enyhébb esetben elegendő a gerinctréning: vannak olyan tanítványaim, akik már járnak hozzám külön tornázni, de olyanok is akadnak, akik az én javaslatomra kerestek fel egy gyógytornászt.

Megosztás
Share on Facebook
Facebook