A gerinctorna egy kicsit olyan, mint egy meleg kabát a zimankóban: lehet nélküle létezni, de vele sokkal komfortosabb.

Miért éri meg a cégnek, ha biztosítja a gerinctorna lehetőségét a munkavállalóknak?

A gerincoszlop és az emberi test nem arra lett kitalálva, hogy egész nap egy számítógép előtt üljön, hanem arra, hogy változatosan és sokat mozogjon. A kúszó-mászó, vadászó-gyűjtögető életmód sajnos nem kivitelezhető, hiszen a sétához ideális egyenetlen talaj nem kompatibilis a business megjelenéssel, ráadásul a mamutok is rég kihaltak. (És ha nem így lenne, akkor sem lenne jó ötlet beengedni őket az irodába, mert állandóan levernék a fénymásolót…)

Mi történik akkor, amikor valaki egész nap a számítógép előtt ül?

Laptop előtt görnyedő nő - gerincproblémák
 • Előbb-utóbb elkezd fájni a nyaka, a háta, a válla vagy a dereka. 
 • Jó esetben (legalábbis a test szempontjából) többször fog felkelni az asztalától inni egy kávét / felhívni a párját / meglátogatni a mosdót / vagy csak megöntözni a folyosó végén lévő agglegény pálmát, mert hát-úristen-milyen-száraz-a-földje!
 • Amíg nem ül az asztalnál, addig nem a munkájával foglalkozik.
 • Ha viszont – látszólag – nagyon kitartóan viseli az ülés okozta kellemetlenségeket, akkor:
  • a fájdalom miatt csökken a munkakedv, a proaktivitás, a kreativitás és még megannyi más készség, amelyre egy hatékony, lojális munkaerőnek szüksége van;
  • csak idő kérdése, hogy olyan tünetei legyenek, amelyek miatt akár hetekre is kiesik a munkából. Márpedig a táppénz kifizetése nem a cégek legkedveltebb elfoglaltsága.

Mi történik az online gerinctorna hatására?

Az emberek többsége akkor jön rá arra, milyen sokat számít heti 1-2 alkalom gerinctréning, amikor abbahagyja…

Már az első gerinctréning után is megjelenik az a kellemes “mintha újjászülettek volna a tagjaim” érzés, a rendszeres gyakorlás fokozza a hatást:

 • javul a testtudatosság, az egyensúlyérzék, a mozgáskoordináció,
 • a berozsdásodott ízületek új életre kelnek,
 • nő az általános mozgásigény, ami az egészséges élet elengedhetetlen pillére,
 • javul az alvás minősége; kipihenten pedig nő a produktivitás.

Csupa olyan dolog történik, amely nem csak a közérzetre és a vitalitásra, hanem közvetve az elvégzett munka minőségére, valamint a motiváltságra is jó hatással van.

gerinctorna - nyújtás

A váll és a hát nem csak magyarul fáj!

Amennyiben a kollégák között külföldiek is vannak, számukra örömmel készítek angol nyelvű tartalmakat is!

Hogyan zajlik a gerinctorna online?

A gerinctornában a rendszeresség a legfontosabb, azonban ez a rendszeresség sokféleképpen megvalósulhat. 

Bár eddigi tapasztalatom szerint, a heti két 60 perces videó a legideálisabb a munkvállalók számára, alkalmazkodom a Megrendelő igényeihez, és a munkavállalók szükségleteihez. Örömmel készítek rövidebb, 15/30 perces videókat, de adott esetben csomagban is biztosítom a kért videókat. (Pl. 10db. rövid, 5-10 perces átmozgatás és 10 db hosszabb, 30/60 perces videó.) 

Hogyan jut el a videó az átmozgatásra váró nyakakhoz?

A rögzített órákat nem nyilvános linkként továbbítom emailben. A videó a megállapodás szerinti időtartamig megtekinthető. Így mindenki  akkor tornázhat, amikor:

 • ráér,
 • a gyerek már vagy még alszik/nincs otthon/gyanús csendben elfoglalja magát a szobájában,
 • a macska épp egy gombolyaggal játszik / a kutya  épp egy csontot csócsál, hogy ne trollkodják szét a tornázást (mert megteszik egyébként!) 
 • pont van otthon pilóta keksz, mert különös módon meglepően gyakran példálózom vele, és tudom, hogy olyankor mindenki megkívánja!

Az online gerinctornának számos előnye van, viszont természetéből adódóan nem tudom közben kijavítani a mozdulatokat. Ezért, az első online óra előtt kérésre örömmel tartok egy személyes, díjmentes workshopot, amely során lehetőség nyílik jobban megismerni egymást, valamint átbeszélni azon tudnivalókat, amelyre kiemelten fontos odafigyelni a gyakorlatok végrehajtása során.

Megtapasztaltam, milyen károkat okoz a mozgásszegény életmód, és nem kívánom senkinek...

Szabad bölcsészként diplomáztam; szövegíróként, karate edzőként és gerinctrénerként dolgozom; személyre szabott óráimat egyéb terápiás módszerekkel (flossing, SMR henger, masszázs) is kiegészítem.

Több mint 10 évig voltam szinkrondramaturg. Dokumentumfilmeket fordítottam. Napi 10-12 órán keresztül görnyedtem a számítógép előtt olyan kardinális kérdéseket kutatva, hogy vajon tényleg ott lófrál-e a Jeti Észak-Amerikában (nem), fel tud-e szállni a Eurofighter Typhoon vadászgép helyből (fel) vagy hogy mi történt azokkal, akik fent ragadtak a világ legmagasabb hullámvasútjának tetején (lejutottak). 

Noha sok új információval gazdagodtam, a gerincem nem díjazta az ülőmunkát. 10 év alatt két gerincsérvet gyűjtöttem, a második már kiszakadt…

Azóta kitartó munkával meggyógyultam, gerinctréner lettem, és küldetésemnek érzem, hogy senkinek ne kelljen átélnie mindazt, amin keresztülmentem. 

A megoldás a prevenció, ami a cégnek és a munkavállalónak egyaránt megtérül. 

Ha kérdésed van a céges gerinctornákkal kapcsolatban vagy szeretnél ízelítőt kapni a videókból, írj üzenetet!

Megosztás
Share on Facebook
Facebook